Converting LBL to ZPL format

Issues related to label design (working with databases, data processing, RFID encoding etc.) and printing (from NiceLabel Express, NiceLabel Pro, NiceForm and NicePrint)

Moderators: Georges, milos, NiceLabel Support Team

Post Reply
crisshah27
Newcomer
Posts: 2
Joined: Sat Oct 07, 2017 12:06 am

Converting LBL to ZPL format

Post by crisshah27 » Tue Nov 14, 2017 9:47 pm

Hello, How can I convert LBL (nicelabel format) to ZPL format ?

User avatar
jure
NiceLabel
NiceLabel
Posts: 186
Joined: Fri Apr 18, 2014 2:04 pm
Location: NiceLabel HQ
Contact:

Re: Converting LBL to ZPL format

Post by jure » Wed Nov 15, 2017 9:13 am

You can use export functionality or simply print to a file, as this will produce the ZPL. Of course, you need to make sure that the ZEBRA printer will be used for this "print".
There is no place like 127.0.0.1

nardeezy
Newcomer
Posts: 1
Joined: Wed Nov 22, 2017 12:33 am

Re: Converting LBL to ZPL format

Post by nardeezy » Wed Nov 22, 2017 12:42 am

Please clarify this. I select my Zebra printer and when I click print to file the only option I have is .prn (no option for .zpl)?

Kalthoff_Support
Valued Contributor
Posts: 26
Joined: Tue Sep 27, 2016 1:54 pm

Re: Converting LBL to ZPL format

Post by Kalthoff_Support » Thu Dec 14, 2017 9:09 am

thats right - but you can rename the generated file from .prn to .zpl
Also you may have a look inside and verify the ZPL-statements.

Pay Attention:
the .ZPL can only be used for native fixed printing (e.g. by replacing "fixed" value inside the file).
It can NOT be used for changed data which is included as binary -
e.g. changed graphics or text in truetype-font (which is also generated as graphic)
because the graphics a computed by the application / printerdriver

Kalthoff_Support
Valued Contributor
Posts: 26
Joined: Tue Sep 27, 2016 1:54 pm

Re: Converting LBL to ZPL format

Post by Kalthoff_Support » Thu Dec 14, 2017 9:11 am

also barcodes which are NOT native supported by the printer are calculated graphics -
so a .LBL with a dynamic barcode may not be printable with dynamic data

Post Reply